Starea de ocupare a fortei de munca

La nivel de comuna Balilesti, la sfarsitul anului 2007 s-a inregistreaza un numar de 1.690 de salariati si 560 de someri.

Principalele activitati desfasurate de locuitorii comunei Balilesti sunt concentrate pe agricultura si zootehnie. In agricultura lucreaza in special femeile si barbatii trecuti de varsta pensionarii.

Emblema comunei Balilesti este pomicultura. Suprafetele mari de zone deluroase, terasate si amenajate corespunzator, ofera conditii prielnice pentru livezile de meri, pruni, peri si nuci.

Cresterea animalelor este o ramura cu radacini adanci in dezvoltarea economica a satelor comunei Balilesti, ca urmare a existentei unei bune baze furajere, satisfacatoare atat in ceea ce priveste suprafata, cat si productia existenta. Speciile de animale des intalnite in gospodariile populatiei sunt bovinele, ovinele si pasarile.
Populatia activa a localitatii isi desfasoara activitatea in industrie, in special in industria constructoare de masini, cel mai important angajator fiind Dacia Renault Mioveni.

Un alt segment al populatiei activeaza in industria de prelucrare a lemnului, la Societatea Comerciala FORESTAL din localitatea invecinata Stalpeni.

Principalul agent economic existent in comuna Balilesti este Societatea Comerciala FORESTMAN STYLE GRUP SRL, avand ca domeniu de activitate debitare material lemnos si care are un numar de 60 de angajati.

Un alt agent economic important este S.C HEVI SRL, avand ca activitati de baza brutarie si abator, unde isi desfasoara activitatea 30 de persoane. O mica parte a populatiei este cuprinsa in sectoarele de invatamant, sanatate, cultura si administratie.

De asmenea, un numar de aproximativ 100 de persoane se deplaseaza anual in alte localitati pentru a desfasura activitati sezoniere si in special la munte, unde se practica meseriile de taietor de lemne, culegator de fructe de padure, dar mai ales pastor.

In prezent, comuna Balilesti, alaturi de alte 3 comune din Judetul Arges, este implicata in derularea unui proiect privind reconversia profesionala a 150 de rromi. Pentru acest proiect s-au alocat 30.000 de Euro, iar perioada de derulare este mai 2008 - iunie 2009. Proiectul este desfasurat cu ajutorul Asociatiei "Tineretea si Prietenia" in parteneriat cu Fundatia Americana "James Mott", fundatie cu ajutorul careia s-a amenajat o baza sportiva in incinta Caminului Cultural Poienita.