Cultura

La nivel cultural, se evidentiaza o biblioteca comunala, doua camine culturale renovate, dintre care cel mai recent a fost de folosinta in aprilie 2007, cu ajutorul Consiliului Local.
Biblioteca comunala Balilesti a fost infiintata odata cu inaugurarea cladirii Bancii Populare Sfantul Petru si Pavel in anul 1935, care avea doua camere, dintre care una era destinata pentru biblioteca.

Biblioteca Balilesti

Biblioteca a luat fiinta cu 200 de volume, carti de stiinta de la Fundatia Carol I, copertate cu piele de caprioara. Fondul de carte, pana in anul 1945, se primea din cota de castig al Bancii de Credit. Dupa anul 1945, cartile primite de la Bucuresti, au fost arse de catre anumiti conducatori comunisti. Bibliotecari erau cadrele didactice, director fiind preotul Victor Nicolescu. In afara distribuirii de carte, in biblioteca, se tineau conferinte cu teme stiintifice de catre functionarii satului, printre care mentionam:

Dupa 1945, aprovizionarea cu carte s-a facut de catre centrul de difuzare a cartii cu plata. Bibliotecarii cu norma intreaga sau cu jumatate de norma au fost: Diaconu I. Ion, Popescu Cecilia, Pantazescu Gheorghe, Ghinea Maria.
In prezent, biblioteca detine un numar de 7.000 de volume de carte. Anual se inscriu un numar de 400 de cititori. In anul 2003, biblioteca a fost transferata intr-o alta locatie.
O semnificatie culturala deosebita o reprezinta Muzeul de Etnografie si Istorie din satul Golesti care pastreaza vestigii si valori arheologice si culturale ca marturie a unei vechi civilizatii.
In ceea ce priveste lacasele de cult cu incarcatura istorica, pot fi mentionate cele doua biserici din satele Bajesti si Valea Mare, declarate monumente istorice contruite in anii 1666 si repsectiv 1680.
La sfarsitul lunii martie s-a dat in folosinta dispensarul de la Poienita, iar la 27.04.2008 s-a inaugurat Caminul Cultural Poienita.

Olarul Ion Enoiu din Balilesti

Olaritul, activitate cu traditie in comuna Balilesti, este practicat cu maiestrie de ultimul olar al satului, domnul Ion Enoiu.